Onsdag 24 april 2024 vecka 17
Forum
Kategori: Dator och internet

hjälp. fattar inte ju.

hjälp. fattar inte ju.

skulle installera ett nytt moder kort och jag funderar hur jag ska installera cd/dvd. till moderkortet. har detta kort = http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=ABAG8
Antal svar på detta inlägg: 7
Ett standard kort, i de flesta fall får man med en driver cd med alla bois drivrutiner etc etc som behövs. Vanligen läser windows/XP in drivrutinerna till cd-läsare/dvd eller brännare automatiskt!
Det brukar inte behövas någon installation. Anslut kablarna 3 st. så ska det funka?
om du inte har en CD-Rom som är från typ början av 90-talet så behöver den inte installeras. Stoppa i IDE sladden och elen så är det bara att tuta och köra.
Annons
har ju bara två vanliga anslutnigar. för hårddisk och diskett.
sen har jag ata kabel. men ide kontakt på cd ju. finns adapter?
Hej henke ! Om jag har läst rätt på specifikationen till moderkortet ABAG8 så finns det 1 st IDE-anslitningsplast på kortet. Då ansluter du hårddisken som master på den ena kontakten på IDE-kabeln och CD/DVD´n som slave på den andra kontakten på IDE-kabeln.
Om jag inte är helt fel ute så borde detta lösa ditt problem.
Är det inte lite ovanligt med bara en IDE-kontakt? Brukar ju oftast vara 2... Kan förstå ditt problem, ifall du har både en dvd (-brännare?) och en cd (-rom?) och sedan en vanlig hårddisk. Det går ju inte då att koppla in allt.
Bäst att köra med SATA-hårddiskar då, som har egna - separata - kontakter. Då blir det ju 2 lediga kontakter på IDE-kabeln, till de optiska enheterna.
Kortet har 4 SATA-kontakter så du kan alltså ha 4 (SATA-) hårddiskar...
Kolla så att ditt strömaggregat har kontakter för SATA oxå, annars får du köpa adapters...

Alternativet är väl att köpa ett pci-kort med IDE-kontakter, och använda till dvd/cd, men då ryker ju en pci plats... (ett sånt här, t.ex: http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=110632&cks=SER )

Det är förvirrande med alla förkortningar som finns...eller hur?
IDE och ATA är väl samma sak iallafall. (om vi snackar kabel)



http://www2.abit.com.tw/page/se/motherboard/motherboard_detail.php
?pMODEL_NAME=AG8&fMTYPE=LGA775
IDE kontakten som sitter på detta kort är till för CD/DVD inte hårddisk (Visst man kan använda en hårddisk på den men till 99% säkerhet är det itne tänkt så). Eftersom det är ett nytt kort så förutsätter det att man har SATA hårddiskar eller så köper man adaptrar de kostar ca 300kr/st så man kan koppla in IDE diskar på SATA kontakterna. Ja eller CD/DVD vet dock inte om det fungerar omptimalt om man vill boota från CD.

Att koppla in CD/DVD på samma IDE sladda som hårddisken är inte att rekommendera, För när du läser från CD/DVD:n så går hårddisken i samma hastighet. Vilket resulterar i ett jäkligt slött system.

Clayman jo IDE och ATA är samma sak.

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem