Fredag 19 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Dator och internet

Fransk TCP-kabel

Fransk TCP-kabel

Hejsan

Har precis kommit över en fransk bärbar dator. I frankrike har de tydligen inte samma standard som vi till kontakterna till nätverkskabeln. Sladden passar inte helt enkelt!

Är det någon av er som har råkat ut för samma problem? Tycker att det borde finnas en adapter eller konverterare av ngt sort man kan köpa men jag hittar ingen.
Antal svar på detta inlägg: 17
Sidor: «1 2

vill bara förtydliga lite TCP är ingen hårdvara det är en protokoll.
Så du kan köra koax och fortfarande använde TCP. Eller fiber eller vad nu annat som kan hittas på. det är RJ-45 kabel som diskuteras.
RJ45 är en kontakt, jag tror kabeln är av TB typ.
Jag menar naturligtvis TP
Annons
Cat5 heter kabeln att det står TP på den betyder bara att det är Twistad Par. Vilken kabel som helst kan heta TP eftersom det bara betyder att trådarna där i är vridna.
Men Hallå, hur ser kontakten på den franska datorn ut då?
Ser den ut som ett vanligt nätverksuttag fast mindre så är det väl med största säkerhet ett modem uttag. Eller är det så att nätverksuttaget finns på ett PCMCIA kort som är instoppat i datorn, i så fall finns det ju en uppsjö av olika kontakter som används.
Vi får vänta på svar från Jorak, om han tittar in här på forumet.
vi vet ju inte ens vilken dator det är eller vad kortet heter.
För den vetgirige.
RJ står för Registered Jack och är benämning på kontakter av modulartyp.
För telefoni används RJ-11 (4- och 6-poliga).
För nätverk används RJ-45 (8-polig).

CAT-5, står för Category 5 den vanligaste standarden för produkter som använder 100 MHz och används oftast med STP (Shielded Twisted Pair) kabel alltså skärmad kabel. Motsvarigheten = UTP (Unshielded Twisted Pair).
I vardagligt tal brukar man säga "en tp-kabel" då man menar en CAT-5 STP med RJ-45 kontakt, en nätverkskabel helt enkelt.
CAT 5e - e:et står för enhanced. Cat 5e-kablaget skall också klara 100 MHz men man har specificerat normer för hur stor överhörning mellan par (NEXT), impedans, reflektion, etc får vara. Med Cat 5e kan man köra 1000Base-T (Gigabit över koppar).
CAT-6 Tuffare krav än cat 5e, skall klara 200 MHz bandbredd.
CAT-7 Tuffare krav än cat 6, skall klara 600 MHz bandbredd.

TCP är mycket riktigt som Rob säger ett protokoll (Transmission Control Protocol) för att förenkla det ett "språk" som används för att öppna en virtuell kanal mellan "datorer".

TCP/IP som nästan all någon gång stött på står för, Transmission Control Protocol / Internet Protocol som används för kommunikation mellan de olika servrarna på nätet.

m.v.h. Lasse

Jorak: Om det inte har löst sig när du läser detta så kontakta mej på lgen@myway.com.
/Lasse

Sida:
« 1 2


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem