Fredag 19 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Dator och internet

Två olika op-system på datorn ?

Två olika op-system på datorn ?

Efter att ha läst "Lathund om partitionering" i [ <http://www.proffs.nu/support/part.asp> ] har jag två frågor om var man kan/bör installera ett andra op-system.

#1) . Jag har två hårddiskar i min dator. På C:\ på den ena har jag Win2000 installerat. . Nu hade jag tänkt installera WinXP på den första partitionen på den andra hårddisken. . Men i "Lathunden" står det att man bör installer båda op-systemen på samma HD. . "Om du vill göra det lätt för dig bör du avstå från alla försök att installera ett operativsystem på hårddisk nummer två."
Vad är det som kan gå så snett om jag installerar på oilka hårdiskar ?

#2) . Jag har också en extern hårddisk som ansluts till datorn med en sk. IDE-adapter och en USB-kabel. . Det fungerar bra för mig att läsa från och skriva till den. . Är det någon som vet om det går att installera ett operativsystem på den externa HD´n ?
Antal svar på detta inlägg: 4
Även om jag la upp länken till Lathunden så vågar jag inte svara på frågan då jag aldrig har använt två operativsystem i samma burk.

Att ha ett operativsystem på en extern hårddisk har jag läst ska gå men det går tydligen väldigt sakta...

Hoppas någon annan här på forumet kan hjälpa dig med detta...
Personligen så skulle jag nog skapa varsin partition på första hårddisken, och sedan använda den andra som lagringsutrymme.

Men det går alldeles utmärkt att installera det andra operativsystemet på din andra hårddisk om du hellre vill det. Det bör inte strula eller inverka alls på prestandan alls. (om det inte är en slöare disk vill säga.) :P
Men för att installera två operativsystem så måste du installera något bootprogram som kan hantera dina båda operativsystem. Annars så kommer du enbart att kunna använda dig av det operativ som du senast installerade.
PartitionMagic/Boot Magic är ett program som kan lösa detta. Är dock inte insatt i hur det fungerar, så du får googla runt lite.

Att installera ett operativsystem på en extern hårddisk ställer jag mig lite tveksam till..
Om den dessutom kräver drivrutiner så kan det bli så att den inte hittas av BIOS vid uppstart, vilket kan skapa lite bekymmer med att boota upp den.
Här står det lite: http://www.abc.se/~pa/data/multi-os.htm

Ett sätt att lösa det med ett program som heter System Commander hittas här: http://www.linguistsoftware.com/syscom.htm

Sen kan man visst dubblera, eller flerfaldiga sitt OS också
Länk dit: http://www.hyperossystems.co.uk/

Inget som jag själv mixtrat med.....än.

/Breeze
Annons
Fajjer eftersom det är windows det snackas om här så behövs inget extern bootloader, finns ju en i windows som funkar alldeles utmärkt.

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem