Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Dator och internet

Linux

Linux

Ska nu installera Linux på en HD men det visade till att vara en riktig djungel att försöka hitta ett Linux operativsystem.
Jag har svårt att veta vad som är tillägg,program mm och vilken utvecklare som är bra och vice versa.

Är det någon som kan bidra med lite info så att jag kan få lite mera kött på benen så vore jag tacksam.

mvh//Planeten
Antal svar på detta inlägg: 18
Sidor: 1 2 Nästa »

Hej
jag tro att får bäst hjälp på Linux forum för din problem
Installation av Linux

Bota från linux skivan och logga in som root. Vid frågan om keymaps välj se-latin och fortsätt.
Partitionera hårddisken

Därefter måste man partitionera hårddisken. Detta görs med kommandot:

cfdisk

I cfdisk tar man bort existerande partitioner om det är önskvärt och sedan skapar man en ny primär enhet av hårddisken. Här ska man dock spara lite av utrymmet till en swap-partition. Storleken på swapen kan variera och bör ligga omkring storleken på RAM minnet i datorn. Enhetstypen på huvudhårddisken ska vara ext3 (det är vad som förelsås när man skapar den) och enhetstypen på swapdisken ska vara swap (det får man sätta och är nummer 82). När man har konfigurerat sin hårddisk sparar man partitionsinformationen och avslutar cfdisk. Sen bootar man om datorn och startar setupen av linux.
Linux setup

I Setupen är det bara att fortsätta igenom installationen rakt av, men när man kommer fram till slutet av installationen ska man vara uppmärksamm och välja att lägga boot-informationen i Master Boot Record (MBR) även om installationen säger att detta är ”possible unsafe”. Gör man inte detta kommer datorn inte att boota linux direkt vid omstart utan man får gå in och göra ytterligare konfigurationer.
http://www.linux.nu/modules.php?op=modload&name=phpBB_14&a
mp;file=index&action=viewforum&forum=25
http://www.abc.se/~m10354/data/
slackware.htm
http://linux.exton.net/top.php?0.active

ha det
På Sunet (http://ftp.sunet.se för http-versionen) kan du hitta de flesta linux distributioner som finns, som är värda att titta närmare på.

Är du nybörjare, testa senaste Mandrake eller Fedora, de har ett grafiskt gränssnitt (GUI) som är jämförbart med Windows vid installationen. Vill du bara testa utan att behöva installera, testa Knoppix!

Mvh / Linnuss
Debian är väldigt angenämt om man är nybörjare. Enkelt att installera nya program och jäkligt smidigt med nätverksinstallation.
Annons
Själv håller jag på att utforska Gentoos stora värld..

Mvh Johan
Tack för alla tips

Nu till helgen ska det bli av om tiden räcker till,jag och säkert många andra vet att tiden försvinner när man sätter sig framför datan.

Det blir många sena kvällar och till helgerna får man sova ikapp.

Jag kommer med en rapport när jag provat.

//Planeten
Nja Gentoo är väl inge bra o börja med då tycker man bara linux är segt om man har slö dator eftersom gentoo kompilerar allting istället för att installera färdiga paket.

Tog ca 7 timmar att stoppa in det i min bärbara. och det är endå en 1.4ghz P4
nä helt sant.. är inte bra att börja med..
men det står ingenstans om hur bra personen kan linux..

står bara bidra med lite info...
Om du läser hans inlägg så ser du att det är första gången han ska installera..:)
Hej. Har inte riktigt koll på linux och... ja alla opertivsystem utom windows. Men hur skulle det påverka min dators prestanda om jag bytte op. Är frekvent spelare av CS, men nu när man vill gå över till source står burken still, kan köra men bara med låga inställningar på graffen. Kan jag byto op bara för att tjäna in lite kräm eller sitter jag fast i windows-träsket???
Finns CSs till linux?
Sen en linux dist är inte super bäst bara för du installerar den allting beror på hur du konfigurerar kerneln efter din hårdvara.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem