Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Dell Dimension dator

Köpa dator guide


Komplett guide för dig som vill köpa ny dator. Bra tips till att hitta bäst dator till lägst pris! Köp ny dator på internet.

Tips på återförsäljare:
Köpa dator erbjudanden


GUIDE TILL ATT KÖPA DATOR


1. Vad behöver du?

Först och främst gäller det att tänka ut vad man vill använda datorn till och vilka behov man har. Detta kan låta självklart men det är den viktigaste utgångspunkten för ditt val. Tänker du t.ex. enbart använda datorn till kontorsarbete behöver du inte det häftigaste grafikkortet. Kom ihåg att också ta ditt framtida behov i beaktning och inte bara på hur dina behov ser ut idag.

2. Köpa PC eller Mac?

Även fast Mac har blivit mer och mer populärt tack vare iPhone är PC fortfarande dominerande och gillas av många pga det stora utbudet av spel till PC. De som föredrar Mac är oftast de som vill ha det enklare och bara vill att det ska fungera utan större svårigheter. Jag har själv bytt till Apples Mac på senaste år och upplever att datoranvändandet har blivit mycket enklare och effektivare. Vill man dock använda datorn till datorspelande är en PC bättre.

3. Köpa bärbar eller stationär?

Du får helt klart mer dator för pengarna om du väljer en stationär. En stationär dator erbjuder också möjligheter att uppgradera datordelarna efterhand. Fördelen med en bärbar dator är givetvis att du enkelt kan ta med den om du är på resande fot. Men för hemmabruk är en stationär dator att rekommendera eftersom du får så mycket mer för pengarna.

4. Märkesdator eller hopplock?

Om du har avancerade datorkunskaper kan det vara intressant med ett eget hopplock, men annars är en märkesdator från ett känt märke att rekommendera. Märkesdatorer är välkonstruerade och optimerade för att fungera ihop med alla datordelar. Väljer du istället ett hoppplock med datordelar från olika fabrikatörer finns risken att delarna inte fungerar optimalt med varandra. En stor fördel som också talar för en märkesdator är den gemensamma garantin och datasupporten.

5. Nytt eller begagnat?

Allt talar för att köpa en ny dator, främst eftersom med en begagnad dator kan man aldrig veta hur bra den fungerar och dessutom har man inga garantier. Det enda som kan tala för en begagnad dator är ett billigt pris men som sagt är anser jag att avsaknaden av garantierna inte är värda det. Dessutom kan man hitta idag hitta utgående modeller till mycket bra priser.

6. Värsting eller budgetdator?

För att få mest för pengarna ska man välja något mitt i mellan. Det allra senaste är oftast så pass mycket dyrare än det näst senaste att det lönar sig att satsa på det näst senaste. På så sätt får du ett fördelaktigare pris. Kommer du enbart att använda datorn till ordbehandling och internetsurfning går det bra med en budgetdator, men ha i åtanke att ta hänsyn till eventuella framtida behov.

7. Var är det bäst att köpa datorn?

Att välja rätt bland alla erbjudanden blir lätt komplicerat men ack så viktig. Eftersom valet av köpplats i slutändan avgör om du fick ett bra köp eller inte är det värt att tänka igenom detta noggrant. Inför mitt egna datorköp (i april 2003) gjorde jag en omfattande jämförelse mellan den lokala datorbutiken, stormarknaden och att köpa via internet. Låt mig här ge dig några goda råd inför valet av köpplats.

Den lokala databutiken kan te sig ha lockande priser men kan ge en falsk trygghet av den personligare kommunikationen. Låt dig inte luras av tryggheten utan bedöm dem kritiskt och ha i åtanke att det är en säjare du talar med. Småhandlare har dessutom en lägre säljvolym vilket innebär att de måste ta ut en högre förtjänst på varje produkt. En annan nackdel är att delarna inuti datorn kan härstamma ifrån olika fabrikatörer och därigenom inte optimalt kompatibla med varandra. Det är där de kan tjäna pengar, att köpa in billiga komponenter som låter bättre än vad de är men som riskerar en dålig slutsammansättning. Jag har själv en gång köpt en dator från en småhandlare, men upptäckte efterhand att delarna inte var optimerade för varandra och därför uppstod det ofta interna konflikter och jobbiga problem med drivrutiner.

De stora butikskedjorna skickar ut massvis med reklam med tillsynes bra erbjudanden. Tänk på att dessa reklamkampanjer ofta har som målsättning att bli av med utgående modeller och sämre säljande datorer. Nackdelen med stormarknader är att de inte har någon specialkompetens på datorer utan säljer såväl dammsugare, tv-apparater som köksprylar. En fördel är att de arbetar med stora volymer vilket borde ge ett lägre pris men ändå hålls tillbaka p.g.a de högre organisation och lokalkostnader.

Men var ska man då köpa datorn?

Det bästa är att hitta en datorleverantör som kombinerar både specialistkunskap med fördelen av en stor marknad. Kompetensen är viktig för att datorpaketet, garantier och support ska hålla en hög standard. Med en stor marknad gör att man når en lägre tillverkningskostnad och därigenom kan erbjuda bättre priser. Att köpa direkt från en tillverkare utan massor av mellanhänder är att föredra då man får ett fördelaktigare pris.

8. Vågar jag handla dator på nätet?

Ja det ska du våga! Fördelen av att handla via nätet kan ge dig så pass mycket bättre priser att du inte vill missa det. Företag med internet som säljkanal har lägre kostnader i form av bl.a. lokalhyror och butikspersonal.

Vill du klämma och känna på produkterna kan du alltid gå till en datorbutik innan. Då kan du även samtidigt konversera med personalen öga mot öga. Men är du smart genomför du sedan köpet på nätet! Om du är orolig för betalningssäkerheten över internet behöver du inte oroa dig. Idag är säkerheten mycket hög plus att banker och kreditkortsföretag idag erbjuder skydd mot olagligt nätmissbruk.



GUIDE TILL ATT VÄLJA RÄTT DATORDELAR

1. Processorn - hjärnan i datorn

Processorn brukar beskrivas som datorns hjärna och avgör hur många beräkningar datorn kan göra varje sekund. Hastigheten mäts i Hertz (Hz) och anger processorns klockfrekvens. Till en kontorsdator räcker det idag med 1 GHz men eftersom det kostar relativt lite att uppgradera processorn kan det löna sig på att sasta på lite bättre eftersom operativsystem och nya program kräver allt mer datorkraft. Tänk på att den allra senaste generationens processorer är mycket dyrare än den näst senaste så det kan ofta löna sig att köpa den näst senaste modellen.

2. Bildskärm - storleken har betydelse

Eftersom allt du gör med datorn ser du på bildskärmen vill jag påstå att det är den viktigaste delen. För bildskärmen gäller det att den kan erbjuda hög upplösning så att texten blir skarp. Vill du ha en speldator är uppdateringsfrekvensen en viktig del att kolla på så att bilden inte laggar när du spelar snabba online spel. En 20 tums skärm räcker bra men storleken är mer en smaksak.

3. Internminnet RAM - ju mer desto bättre

Internminnet även kallad RAM och arbetsminne mäts i megabyte och beskriver hur mycket som datorn kan hålla i minnet samtidigt. Detta är en viktig del av datorn för det har stor inverkan på hur datorns snabbhet uppfattas av användaren. Har du för lite internminne blir datorn snabbt trög och långsam. Kontentan är att inte snåla på RAM minnet som ofta framgår som DDR minne.

4. Hårddisk - viktig för spel och video

Hårddiskstorleken kallas även externminne och anger till skillnad från internminnet hur mycket din dator kan spara i baggaget, dvs även när datorn slås av. Storleken anges i gigabyte (GB). För kontorsdatorn räcker detta väl då ordbehandlingsdokument och internetsidor inte tar mycket plats i jämförselse med spel och video. Datorspel, musik och videofilmer kräver dock mer i storlek och då kan det vara värt att satsa på en större hårddisk. Ett tips är att du kan använda en extern hårddisk för att ta backup på bilder och filmer och på så sätt kan du frigöra utrymme i datorn.

5. Grafikkort

Grafikkortet är den enhet som skickar bildsignalen från datorn till bildskärmen. Idag klarar alla grafikkort av att ge en lika bra bild vid vanlig bildvisning tex internet och vanliga windowsprogram. Om du däremot vill spela 3D spel är det bra om du kollar att grafikkortet klarar av 3D spelens krav. På de bättre grafikkorten finns en extra grafikprocessor och minneskapacitet och deras hastigheter avgör hur bra 3d-spel kan visas.

För kontorsdatorn fungerar det med ett valfritt grafikkort. Men för speldatorn behöver du ett 3D grafikkort. Vill du använda dig av två bildskärmar samtidigt finns det grafikkort som har stöd för dual display.

6. Ljudkort och högtalare

Datorn är inte längre enbart en dator utan en nöjesmaskin. Skillnaden bland ljudkorten är hur många röster de klarar av att hantera samtidigt. Till kontorsdatorn räcker det med ett vanligt ljudkort. Till multimediadatorn är ett bättre ljudkort att rekommendera, men se till att högtalarna också motsvarar ljudkortets kapacitet. Ett tips är att du kan ansluta ditt ljudkort till din stero med en enkel 3,5 mm stereokontakt.

7. Tangentbord och mus - en smaksak

Skrivfunktionaliteten hos tangentborden är alla lika. Det som skiljer tangentborden åt är designen, extra multimediafunktioner och extraval i form av trådlöshet. På ett multimediatangentbord finns det snabbtangenter (Hot keys) för snabbåtkomst till olika program, oftast internet, e-postprogram, musik och ljudvolymkontroll. Eftersom funktionaliteten är likadan på dem alla är valet mest en smaksak. Vill du efterhand uppgradera till en nytt tangentbord är det väldigt enkelt.

En viktig del av musen är att den ska ligga ergonomiskt bra i handen. Det finns en hel del olika möss att välja bland. Vill du slippa sladdar finns det sladdlösa alternativ till både tangentbord och möss men då väger de lite mer pga att de har en batteri i sig. Om du inte störs av att musen är sladdansluten är det att föredra.

8. CD/DVD-brännare - bränn egna musik och videoskivor

Skillnaden mellan en CD och en DVD-skiva är storleken på lagringskapaciteten. En CD klarar av att lagra 750 MB, medans en DVD-skiva kan lagra 4.5 GB, dvs 6 gånger så mycket. Idag levereras de flesta program och spel på CD-skiva, men eftersom de blir allt större kommer de att kanske senare komma i DVD-format. En vanlig CD-läsare fungerar idag helt ok både till en kontor- och speldator. Vill du däremot kolla DVD-filmer eller vara beredd för spel som kommer i DVD-format ska du skaffa dig en DVD-läsare. Prisskillnaden är idag knappt märkbar och en DVD-läsare fungerar även som en vanlig CD-läsare.

Det du ska ta ställning till är huruvida du vill ha en brännare eller inte. Med en CD-brännare kan du bränna egna skräddarsydda data- och musikskivor samt VCD-filmer. DVD-brännarna ligger högre i pris men klarar av att bränna både CD och DVD-skivor. Brännarna fungerar oftast också lika bra som CD/DVD-läsare vid sidan av bränningsfunktionen vilket är användbart då du inte behöver en extra CD-läsare.

För att komplicera valet av brännare finns det olika hastigheter och R+RW funktioner. En CD+RW-funktion gör att du kan både radera och skriva till en skiva. Till skillnad från CD+R-funktionen som enbart kan skriva. Se bara till att brännhastigeten överstiger 8x hastighet så att inte väntetiden blir alltför lång.

TIPS PÅ ÅTERFÖRSÄLJARE

Köpa dator erbjudanden


LYCKA TILL!
Har du några frågor om ditt datorköp kan du ställa den i vårt forum. Det finns många datorkunniga hos oss som gärna hjälper till med dina frågor.

Forum för datorköp där du kan få svar på frågor