Söndag 12 maj 2024 vecka 19
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Tandläkare eller guldsmed

Tandläkare eller guldsmed

Har varit hos tandläkaren idag, eller snarare en tandhygienist. På ett vis har dom min beundran att utan att blinka kunna begära 650 kr för en kvart av sin tid. Snacka om timpenning! Om man jämför med tex. en entreprenadfirma som har maskininvesteringar i mångmiljonklassen kommer ju en sån inte i närheten av dessa timpriser. Det är väl ett ett resultat av skicklig förhandling och ingen konkurrens kan man tänka.Dock tycker man lite synd om människor med skral ekonomi. Ett yrke att tänka på om man står inför det valet.
Antal svar på detta inlägg: 4
Det ser ut som du fått mer än en kvarts undersökning. Panoramaröntgen kanske? Du ser på kvittot vilken/a åtgärder de debiterat.

12
12 L0 Us/diagnostik Tandhyg 420
12 Us/diagnostik Tandhyg 530
12 L1 Us/diagnostik Tandhyg 687 Skall förhandsbedömas

Dessa priser håller landstinget V Götaland 2007
Var själv hos tandläkaren i måndags, en tand hade gått sönder på sidan.
Lite borrning utan bedövning, lagning och putsning.

Sammanlagt 15 minuter inklusive betalning, 1 330 kronor.

Kan tyckas rätt saftigt, tandläkaren fick dessutom 183 kr. av försäkringskassan.
Prissättningen är ju fri idag. Ring runt till olika tandläkare och kolla priser. Har man möjlighet att byta så är det ju inte värre än så. Problemet sitter väl mer i att det inte finns så många som tar emot nya patienter eftersom bristen på tandläkare är stor idag.
Ett tag så innehades platserna på tandläkarhögskolorna till stor del av iranier som efter avslutad utbildning for till fjärran land och de verkligt stora pengarna, vilket fick till följd att helt plötsligt stod vi med en enorm brist på tandläkare. Samtidigt hade man lagt ner utbildningen i om det var Malmö eller Umeå. Nu börjar det dock rättas till lite.

Sen tycker jag kanske att just tandläkare får oförskyllt mycket kritik många gånger. Vissa backar inte en sekund för att piffa till håret var 4:e vecka för 500 spänn. Medan ett tandläkarbesök en gång om året för 500 svider. För håret är ju viktigare...

Hos tandläkaren får man tanden lagad till ett fast pris oftast och då ingår materialet såvida man inte ska ha guld. Instrumenten är sterila, en autoklav är inte gratis, vare sig i inköp eller underhåll. Miljöaspekterna kostar pengar, urborrat amalgam går liksom inte att spola ner i avloppet. En sköterska som sitter bredvid och håller handen ska ha sin avtalsenliga lön. (Ja, jag vet att hon inte har tid att hålla handen ) Många tänker inte på att det är två stycken som avlönas på pengen man betalar...

Sen går det inte att bortse från att en del tandläkare hugger friskt, och folktandvården är minsann inte alltid billigast.

Annons
tompaxox har rätt i att prissättningen är fri, och det är förstås konkurrenssituationen som avgör hur höga priserna blir.Skulle det sen bli lite mer konkurrens går det ju alltid att bilda en en priskartell tandläkare emellan. Tandläkare är smarta som fanken och den som riskerar ett avbräck i sina inkomster tenderar att vara extra kreativ...Intressant det du nämner om utlänningar på utbildningsplatserna,vad kan man ha för intagningsregler där egentligen?

Sida:
1


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem