Torsdag 18 april 2024 vecka 16
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Doftöverkänslig HELA ÅRET

Doftöverkänslig HELA ÅRET

Vill du lukta gott?

Deodorant, schampo, rakvatten, tvål, hårspray, hudlotion, tvättmedel, mjukmedel m.m. och är dofter som av många förknippas med att vara ren och fräsch. Produkter som alla innehåller bl a parfym.

Men dofter är inte en njutning för alla. Det som är en behaglig doft för de flesta kan vara stark och irriterande för den som har en överkänslighet mot dofter. Många blir mycket sjuka av pa...

Visa/dölj hela huvudinlägget

Antal svar på detta inlägg: 248
Sidor: «1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Nästa »

gamlan:

Jag håller till 100% med dig. Men jag tror att även dessa människor, förr eller senare, åker på något som förändrar dera männoskobild/livsstil. Men visst är det tråkigt att det ska behöva vara så!
Har följt debatten och inläggen på detta forum - många människoöden kommer till tals och bemöts blandat med både förståelse och ironi och oförstånd.

Förstår att det inte går att ändra på omvärlden för oss doftöverkänsligas skull - men det är på sin plats att informera och försöka få lite större förståelse.

Jag inser att man inte kan kräva total doftfrihet i offentliga rum men i det privata hemmet ska man kunna kräva det av sina nära och kära. Tyvärr sitter jag ännu en gång hemma och mår dåligt efter att ha haft besökare hemma igår. Trots upprepade tillfällen och ett oräkneligt antal påpekande om att de ska komma totalt doftfria - så fungerade det inte denna gången heller.

Men som sagt - man kan välja sitt umgänge och framför allt får man välja bort vissa.

Men man kan inte sluta andas - det är det som är kärnan i det hela - när man stöter på problemet när man är ute i samhället. Total isolering fungerar inte i längden. Människan behöver kontakter.
Eva
Förslag:
När de kommer på besök till ditt hem och "doftar" - avvisa dem med en klar motivering - kom igen utan parfym/rakvatten eller vad det är fråga om. Säg klart ut att du inte klarar av det!
Annons
Birger
tack för goda råd - bättre att höra det från någon annan - då kanske jag får mod till mig att direktavvisa någon - men problemet är att jag då måste sniffa på gästerna redan vid dörren en i taget och se om de kan få passera inkontrollen...
de som blir avvisade lär nog inte komma tillbaka och det är tråkigt när det gäller barnen och deras respektive...

som det är nu brukar jag inte känna det direkt - utan efter ett tag blir jag dålig - och är man flera stycken är det svårt att veta vem som ligger bakom dofterna - ofta är dom inte medvetna själva - de kan ha använt parfym eller rakvatten någon annan dag och det sitter kvar i kläder/hår eller på huden...

jag försökte att ignorera att jag blev dålig - det är trots allt trevligt med besök någon enstaka gång när man i övrigt lever ett isolerat liv utestängd från många av de publika tillställningarna...
men det syns på mig och jag kan inte känna den riktiga glädjen över besöket och sedan veta att det dröjer minst ett dygn innan jag blir mig själv igen

men det bästa är nog att rensa upp i bekantskapskretsen och bara umgås med de som är helt och hållet doftfria... tyvärr finns det inte så många personer att umgås med då!
Jag fick ett råd från min dotters granne. Säg så här så kanske
de parfymerade inte blir så sårade: "Åh, vad du luktar gott!
Ja, alldeles på tok för gott för min del!"

Vad tror ni om detta?


Min sjukdom är sådan att min kropp hinner reagera innan min
näsa känner hur det luktar. Så jag måste vara lite mer försiktig än annars. Jag får svåra andningsproblem. Jag har läst att detta beror på att det är en nerv, kommer i skrivandes stund inte på vad den heter, och denna nerv har specialisten Eva Millqvist på Sahlgrenska Universitetssjukhus forskat fram.
Eva:

Vet din bekanskapskrets om ditt problem och ändå besöker dig med parfym är det inga riktiga vänner. Släng ut dem nästa gång... ta gärna balkongvägen! Respeklösa människor kan man vara utan!!!!
PRESSRELEASE FRÅN ASTMA- OCH ALLERGIFÖRBUNDET
Insänd av Ingvor

(2005-05-23)http://www.astmaoallergiforbundet.se/pressrum/press_mer.as
p?id=80

Doftöverkänslighet - ett funktionshinder
Astma- och Allergiförbundet kräver att samhället blir tillgängligt för människor som blir sjuka av parfymerade produkter. Ännu är samhället inte tillgängligt för alla och personer med funktionshinder diskrimineras i olika sammanhang. Vi anser att ökad kunskap är en viktig förutsättning för att förbättra tillgängligheten för människor som är doftöverkänsliga.

En doftöverkänslig person kan inte sköta sina dagliga inköp i en butik på grund av placering och exponering av parfymerade produkter. En doftöverkänslig person kan inte heller åka med kollektivtrafiken för att medpassagerare parfymerat sig.
Som doftöverkänslig kan man, när man söker vård, bli ännu sjukare för att vårdpersonalen " doftar gott".

Riksdagen har antagit en handlingsplan för handikappolitiken som säger att samhället ska vara tillgängligt för alla år 2010. Nu har halva tiden gått och Astma- och Allergiförbundet vill påskynda att målen i handlingsplanen förverkligas. För att undanröja problemen krävs att doftöverkänslighet jämställs med andra funktionshinder.

Enligt Nationella miljöhälsoenkäten 1999 rapporterade ca 16% av kvinnorna och 13% av männen att de har besvär av dofter.

Ingalill Bjöörn
070 604 46 99

Ordförande Astma- och Allergiförbundet
Jag ska arbeta hela mitt liv med att försöka se till att samhället inte på alla plan blir öppet för alla.

Alla människor är INTE lika.

E.O.L.
nej, men lika mycket värda!
helene:

Nä, alla är tyvärr inte lika mycket värda... och alla är inte lika inför lagen. Det är bara klyschor!
Som jag skrivit i tidigare inlägg så förstår jag ert problem och jag tycker det är bra att ni sätter krav på era närmaste bekantskapskretsar. Men att få vårt samhälle att få oss andra att leva efter era krav och tillfredsställelser kan inte förbli något annat än en utopi. Vad skulle hända om era krav skulle bli uppfyllda? Jo, då står ju nästa problemgrupp där och väntar. Pollenallergiker, elallergiker, dammallergiker, avgasallergiker o.s.v. Kan bara tänka mig vilket tråkigt samhälle Sverige skulle bli utan el, bilar och träd... och dessutom helt doftfritt. Återigen, tror inte att det är i den änden ni ska börja er kamp!!!

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem