Fredag 29 mars 2024 vecka 13
Forum
Kategori: Familj och hälsa

Doftöverkänslig HELA ÅRET

Doftöverkänslig HELA ÅRET

Vill du lukta gott?

Deodorant, schampo, rakvatten, tvål, hårspray, hudlotion, tvättmedel, mjukmedel m.m. och är dofter som av många förknippas med att vara ren och fräsch. Produkter som alla innehåller bl a parfym.

Men dofter är inte en njutning för alla. Det som är en behaglig doft för de flesta kan vara stark och irriterande för den som har en överkänslighet mot dofter. Många blir mycket sjuka av parfym, rakvatten eller andra starka dofter. En del tror att parfym är den allra sista sprayen/dutten med rakvatten eller eau de cologne.

Jag har bara duschat, säger många, då man påtalar detta för dem. Men vad de inte förstår, är att i deras duschkräm, tvål och rakvatten osv. finns det parfymer och andra starka dofter – såsom blom- och fruktextrakter mm. Många kan ha flertalet dofter på sig och vet inte att dessa gör oss som är doftöverkänsliga mycket sjuka.

Vet du vad som kan drabba din medmänniska då?

Jo, hon kan få ett astmaanfall och det innebär att man får svårt att andas och behöver medicin och/eller akut sjukvård. Ett astmaanfall kan kännas som att andas genom ett sugrör samtidigt som man håller för näsan. Det är mycket, mycket obehagligt.

Men även andra symptom såsom huvudvärk, irritation i ögon, näsa, hals och illamående kan drabba den som blir utsatt för starka dofter.


I advent- och jultid så brukar det finnas gott om blommor med stark doft, exempelvis hyacinter och vissa liljor, tulpaner (särskilt de gula) och granar som många kan reagera negativt mot. Även då vi tänder ljus med tändstickor eller släcker dem (svavelos) så kan det innebära problem för många.


Många med astma/överkänslighet mot dofter får problem och kan inte besöka biografer, teatrar, kyrkor eller andra samlingslokaler, gå i affärer, vara med barnen i skolan och vara med på olika möten, delta i offentliga möten eller åka med kollektivtrafiken. Vi måste helt enkelt dra oss undan mänskligheten för att kunna klara av vardagen så gott det går. Vi kan helt enkelt inte vara med i någon gemenskap. Vi har ett utanförskap från samhället och detta kostar på, inte bara för den drabbade individen utan även för hela familjen. Om du har barn och vet hur betydelsefullt det är att barnen har kamrater och att dessa kan få besöka ditt barns hem, så går detta inte. Kan du då förstå att även ditt barn blir utanför? Hur tror du att det känns för detta barn?

Du, medmänniska, nu är du väl informerad om hur viktigt det är att vara parfymfri under möten och offentliga uppdrag? Jag, som lider av att du har på dig parfym på dig, kan inte delta i samhället utan får stå utanför. Skulle Du klara det?

Att personal inom vården inte kan förstå detta, finner jag mycket olyckligt. Tänk dig därför noga för innan du orsakar din medmänniska, i värsta fall livshotande problem.

För du tar väl till dig kunskap?
Vår sjukdom heter Sensorisk Hyperreaktivitet (SHR) eller luftvägsbesvär utlösta av kemikalier och starka dofter. Uttrycket Sensorisk Hyperreaktivitet har använts bara de sista fem åren och innebär kemisk känslighet med symptom lokaliserade främst till ögonen och luftvägarnas slemhinnor.

Antal svar på detta inlägg: 248
Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 Nästa »

Hej Ingvor
Hur vanlig är SRH?
Hej!

Jo..jag har hört talas om detta problem, och självklart ska man inte vräka på sig parfym etc. men problemet är större än så då det räcker med lite för att framkalla ett kraftigt astmaanfall på en buss eller tåg..

Min fråga blir då: Hur ska man veta eftersom man inte ser det på personen/personerna?
Hmm .. ett ord: Whatever.
Annons
Hej Pia!

Det är mer vanligt än man tror. Om du frågar dig runt omkring,
så får du nog svar från många att de mår dåligt av parfymer.
Detta problem accelererar och jag tycker att barnen borde
skyddas. Tänk efter hur många olika medel som finns t ex i
ett badrum och om alla dessa innehåller parfymer.
Hej Bubben!

Du undrar om personen du möter på bussen har parfym på sig, eller?

Du kan se på en person som får ett astmaanfall att hon först
hostar väldigt mycket och att hon/han inte får ut luften. Det piper
och rosslar i bröstet.
Du måste då hjälpa personen ut i friska luften och kalla på
ambulans.
Hej Los Lovos!

Var inte alltför okänslig av dig. Det kan drabba dig eller någon
i din närhet när helst du minst anar.
Visserligen kan det bli för mycket av det goda, och bada i parym kanske inte är så lyckat för någons skull. Men och andra sidan så måste det vara upp till var och en att få välja.
Asta och allergier sägs ju dessutom vara lika psykist som fysikst betingat. Så en lämplig blandning av av terapi och medikamenter vore kanske på sin plats Ingvor ?
/B
Ingvor:

Detta KAN vara, är inte helt säker, dagens eller till och med veckans I-landsproblem..
Jag har vistats inne i Stockholm i många år på bussar, tunnelbanor, affärer, krogar, gator och torg, utan att se en endaste människa få ett astmaanfall..

Hej Los Lovos,

att du inte har sett någon få ett astmaanfall kan bero på att
vi, som är doftöverkänsliga, inte kan vistas i dessa miljöer.
Vad jag hittar om Sensorisk Hyperreaktivitet så är det inte samma sak som astma även om många som lider av det har astma. Så då borde den Sensorisk Hyperreaktivitet kunna behandlas med terapi av olika slag doftterapi var ett förslag jag hitta. Astman får man väl behandla på vanlig väg. Även att det var psykiskt framkallat i många fall. Som andnöd och liknande. Så då blir den biten mer av en psykdoktor fråga än medecin doktor fråga.

Sida:


Skriv ett svar

Du måste vara inloggad för att skriva ett svar.

 Logga in eller klicka här för att bli medlem